Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

'Sulama' kategorisi icin arsiv

Bahçe Sulaması

Yazan: admin Tarih: Nis 25th, 2011 | Kategori:: Sulama

Ankara Sulama Sistemleri, Bahçe Sulama Sistemleri, Otomatik Sulama Sistemleri, Damla Sulama Sistemleri, Hidrofor Servisi, Dalgıç Pompa, Çim Ekimi, Proje & Montaj İşleriniz Firmamız Tarfından Yapılmaktadır.

Bahçeniz İçin Sulama Yaptırmak İstiyorsanız Bir Telefonunuz Yeterli. Yerinde Keşif Yaparak Doğru Projelendirme, Doğru Fiyat, Kaliteli Hizmet İçin Bizleri Arayınız…

SULAMA BİZİM İŞİMİZ

Ankara Sulama Sistemleri
Bahçe Sulama Sistemleri
Otomatik Sulama Sistemleri
Damlama Sulama Sistemleri
Hidrofor Servisi

Adres : Rüzgarlı Ege Sokak Uçar İş Merkezi No:5/340 Ulus/ANKARA
Gsm : 0542 217 04 95
Tel & Faks : 0312 324 26 35
E-Posta : sulamasistemleri@msn.com


Otomatik Sulama Sistemleri

Yazan: admin Tarih: Nis 25th, 2011 | Kategori:: Sulama

Otomatik bahçe sulama sistemi homojen bir sulama sağlar buda çimlerinizin sararmalarını engeller. En iyi sulama zamanları güneş ışınlarının tesirini azaltığı zamandır su buhar olmadan toprağa işler. Otomatik bahçe sulama sistemindeki kontrol paneli sayesin de istediğiniz zaman ve surelerde sulamanızı sağlar. Otomatik bahçe sulama sistemlerinde Yağmurlama ve damla sulama projelerinizin uygulanması ,sulanacak alanın projelendirilmesi, bakım ve onarım,Teknik destek ve servis işleriniz yapılır.


Ankara Çim

Yazan: admin Tarih: Nis 25th, 2011 | Kategori:: Sulama

ÇİM TOHUMU İÇİN TOPRAK HAZIRLIĞI

Çim tohumunun iyi bir kök gelişimi göstermesi ve suyun toprakta tutulabilmesi için toprağın 20-40 cm derinlikte işlenmesi gerekmektedir. Zayıf kumlu topraklara 5 cm kalınlığında organik madde (hayvan gübresi veya kompost) ilave edilir ve 15-20 cm’lik üst tabakaya karıştırılır. Böylece toprağın su tutma kapasitesi arttırılır. Ağır killi topraklara 5 cm kalınlığında % 70 kum ve % 30 organik madde içeren karışım ilave edilir ve 15-20 cm’lik üst tabakaya karıştırılır. Böylece toprağın fazla sertleşmesi önlenmiş olur. Burada dikkat edilecek en önemli husus toprak hazırlığında kullanılacak gübrenin yabancı ot tohumlarından arındırılmış olmasıdır.

Kaba ve ince tesviyesi yapılan toprak silindirlenerek ekime hazır hale getirilir. Ekimden önce toprağa 15*15*15 NPK veya 20*20*0 NPK (kompoze gübre) metrekareye 25 gr atarsanız tohumların çıkış performansı daha iyi olur.

ÇİM TOHUMU EKİM METODU

Ekime hazırlanmış toprak tabakasının üzerine m2’ye 40-50 gr hesabıyla çim tohumları elle veya makinayla ekilir. Homojen bir ekim için tohum sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir. Çim tohumlarının üzeri maksimum 2 cm kalınlığında en az bir yıl yanmış, elenmiş hayvansal gübre veya torf ile kapatılmalıdır. Toprak yüzeyi silindir ile sıkıştırıldıktan sonra sulamaya geçilmelidir. Burada dikkat edilecek en önemli husus kapak olarak kullanılacak torfun tuzlu olmaması ve bitki besin maddeleriyle takviye edilmiş olmasıdır.

ÇİM TOHUMU İÇİN EKİM ZAMANI

Kıyı Bölgelerimizde Şubat – Mayısın ilk yarısı / Eylül – Kasımın ilk yarısı
İç Bölgelerimizde Martın ilk yarısı – Mayıs / Eylül – Ekim

SULAMA

Çim tohumları ekildikten hemen sonra sulama işlemine başlanmalıdır. Yeni ekimlerde toprağın üst tabakası 2-3 hafta nemli kalmalıdır. Düzenli ve sağlıklı sulama için sabahları erken , akşamları geç saatler seçilmelidir. Güneşin etkili olmadığı saatler sulama için idealdir. Sulama miktarı hava sıcaklığı ve buharlaşma oranına bağlıdır. Yağmurlama sulama , sulama tekniği için en uygun olanıdır.

BİÇİM

Çim alanlarda ilk biçim çok önemlidir. Kökler tam olarak gelişmediğinden ilk biçimden önce ve sonra alan mutlaka silindirlenmeli ve kullanılacak olan biçim aracının ( makas veya çim biçme makinası) bıçakları mutlaka keskinleştirilmelidir. İlk biçimde çimler 8 cm yüksekliğe geldiğinde 6 cm’ye indirilmelidir. Sonraki biçimlerde çim yüksekliği 5-6 cm’den 3-4 cm’ye indirilmelidir. Her biçimde yaprak yüksekliğinin 1/3’ü biçilmelidir. Burada dikkat edilecek en önemli husus her biçimde biçim yönü değiştirilmelidir.

GÜBRELEME

Çim alanlarda gübreleme (özellikle ekimden sonra kimyasal gübreleme), sürgün ve kök büyümesi, sürgün sıklığı, renk, fotosentez, hastalıklara dayanım, kardeşlenme, bitkinin yenilenme yeteneği gibi önemli bitki özelliklerinin gelişebilmesi için şarttır. Sulama, bitkinin besin maddelerini kullanımı, alanın yıpranması gibi faktörler zamanla topraktaki bitki besin maddelerinin azalmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden aşağıdaki gübreleme programı uygulanmalıdır.

GÜBRELEME ZAMANI GÜBRE CİNSİ MİKTAR
gr/ m2

Mart/Nisan Amonyumnitrat 20-30
Mayıs Green Star Çim Bakım Gübresi 25
Haziran/Temmuz Amonyumnitrat 20-30
Eylül Green Star 25

Gübre çim alan kuruyken sabah veya akşam saatlerinde uygulanmalı ve daha sonra sulanmalıdır.

YABANCI OT MÜCADELESİ

Yabancı otlar çimlerin gelişmesi için gerekli besin maddelerini, nemi ve ışığı kullanarak çimlerin yaşamalarını engellemektedir. Çim alan tesis olduktan sonra çıkan geniş yapraklı otları yok etmek için 2-4 D.Amin içerikli yabancı ot ilaçları kullanılmalıdır. Uygulama rüzgarsız havalarda yapılmalı ve alan en az bir gün sulanmamalıdır.


Su ve Sulamanın Önemi Nedir?

Yazan: admin Tarih: Nis 17th, 2010 | Kategori:: Sulama

Damla sulama sisteminin başlıca üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz;
* Uygulanan su miktarı otomatik şekilde kontrol edilebildiği , istenilen miktarda su verilebildiği ve her bitkiye hemen hemen eşit dağıtıldığı için çok iyi bir bitki gelişme ortamı sağlanmaktadır. Bu nedenle, diğer sulama yöntemlerine göre çoğu kez %20 ile %100 arasında fazla verim ve kaliteli ürün elde edilmektedir.

* Damla sulama yöntemi bitki gelişme dönemini kısıtlatarak, turfandacılığa büyük yarar sağlamaktadır.

* Damla sulama yönteminde, su uygulamasına yönelik tüm kayıplar yaklaşık olarak tamamen ortadan kalktığı için su uygulama randımanı %90 ile %95 gibi yüksek olan bir yöntemdir. Bu durumda sulama suyundan %40 a varan oranda tasarruf sağlanabilmektedir.

* Bitki sıra aralarının sulanmaması ve kuru kalması nedeniyle yabancı ot gelişimi azalmaktadır.

* Eğilimli ve derinliği az topraklarda erozyana neden olmadan sulama olanağı sağlar.

* Az debili sular (2-3 lt./sn.) tuzlu ve saf su ile destekli atık sular damla sulama yöntemiyle kullanılabilmektedir.

* Kontrollü sulama yapılarak bitki besin maddelerinin kök bölgesinden yıkanmasına engel olunur.

* Alçak basınçta (0.8-1,5 Atü) çalıştığından enerji tasarrufu sağlar.

* Rüzgarlı havalarda sulama imkanı sağlar. İşçilik, gübre ve mücadele ilaçlarından tasarruf sağlar


Sulama Sistemleri Otomatik Sulama Sistemleri Damlama Sulama Sistemleri Damla Sulama Sistemleri

Yazan: admin Tarih: Nis 17th, 2010 | Kategori:: Sulama

Hizmetlerimiz
A-Projelendirme Çalışmaları-Yağmurlama ve Damlama Sulama Projeleri ve Peyzaj Sulama Projeleri
B-Uygulama Çalışmaları-Sulama Sistemleri Uygulamaları
-Sulama Altyapı Uygulamalarında Montaj İşçiliği ( EF Kaynağı, Alın Kaynağı)
C-Malzeme Satışı-Sulama Ekipmanları Satışı
D-Havuz Sistemleri Süs Havuzları ve Şelale Sistemleri
E-Sulama Danışmanlık İşlemleri


Otomatik Cim Sulama Sistemleri

Yazan: admin Tarih: Nis 10th, 2010 | Kategori:: Sulama

Neden Otomatik Cim Sulama
En degerli iki varligimiz su ve zamandan tasarruf edebilmek icin sulama sistemi yaptiririz.

Nerelere Uygulanir?
Guzel ve ic acici bir bahceye sahip olmak icin mustakil bahcelere, futbol sahalarina , parklara ve yesil olmasini istedigimiz her yerde uygulanir.

Su tuketimi Ne kadardir?
Bahcenin peyzajina uygun sulama sistemi secildikden sonra , her sprinkin bir tuketim degeri vardir. Sprink yerlesimi yapildikdan sonra bunlarin tuketim degerleri toplanir.

Fiyatlandirma Nasil Yapilir?
Peyzaj duzenlemesinden sonra sprink miktarlari, gelen su debisine bagli olarak zonlama vanalari ve buna bagli olarak boru ve fittings miktarlari bulunur ve fiyatlar bu yonden degiskendir.


Sulama Teknikleri ve Otomatik Bahçe Sulama Sisteminin Önemi

Yazan: admin Tarih: Nis 10th, 2010 | Kategori:: Sulama

Bahçelerin sulanmasında sulama suyunun kalitesine ilişkin değerlerin (sertlik,kireç ve tuzluluk,PH) bilinmesi ve olumsuz özelliklerin iyileştirilmesi bitkilerin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.Bunun yanısıra bitki sulama teknikleri son yıllarda su ekonomisi ve bitki su ilişkisi açısından önem kazanmıştır.

Bilinen sulama teknikleri; salma sulama,elle sulama, yağmurlama sulama, damlama sulama, terleme sulama olarak sıralanabilir.

Salma sulama ve elle sulama bilinen en basit sulama yöntemleridir. İnsanlar bu işleri günlük yaşam saatlerinde yaptıklarından sulamanın zamanı ve miktarı kontrol edilemez. Sulama doğru zamanlarda ve miktarlarda yapılmaz ise bitki sağlığı ve gelişimi açısından çok büyük sakıncalar doğurur. Örneğin toprakta tuzlanma, yaprak yanıkları, mantar hastalıkları, renk farklılıkları, yosunlaşma, kök çürüklüğü gibi birçok sorun oluşturur. Gün içerisinde, yüksek ısılarda yapılan sulamalar, evopotransprasyon (total buharlaşma) ile büyük su kayıplarına yol açtığı gibi toprak kalitesini ve bitki beslenme dengesini bozar.

Yağmurlama, damlama, terleme sulama sistemleri kontrollü sulama teknikleridir. Yağmurlama sulama sistemleri; yerüstü sprinker sistemler, yeraltı rotor ve sprinker sistemler, sprey sulamaları olmak üzere üç farklı şekilde, otomatik ve manuel olarak tesis edilebilir.

Otomatik sistemlerde sulama zamanları, miktarları kontrol edilebilir..Böylece sulama sonucu doğabilecek birçok olumsuzluğun önüne geçilir. Örneğin, bitkilerin sudan en iyi faydalanabildiği zaman dilimi, sabaha karşı 04.00 -05.00 saatleri arasıdır.Fakat insanların bu saatlerde sulama işini yapmaları mümkün olmamaktadır. Otomatik olarak programlanan bir sistemde ise; insan faktörü devre dışı kalır. En uygun zaman diliminde sistem kendisi devreye girerek yeterli zaman ve miktarda sulama yapar.

Diğer bir sulama tekniği olan damlama ve toprak altı terleme sulama sistemleri de otomatik olarak işletilebilen sistemlerdir. Damlama ve terleme sistemlerinde de su miktarı ve zaman kontrol edilebilir.Gerek su ekonomisi gerekse topraktan sulanması gereken bitkilerin sağlığı açısından çok önemli sulama teknikleridir. Dünyada hızla gelişen bir teknoloji olan otomatik sulama sistemleri sayesinde suyun ekonomik kullanılması, toprağın ve bitkilerin kalitesinin geliştirilmesi mümkün olmuştur.


Sulamada Otomasyon

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Sulama

Otomatik bahçe sulama sistemi kontrol cihazları elektrikli ve pilli olmak üzere iki çeşittir. Ayrıca geniş peyzaj alanlarında decoder ve satellite sistemleri sulama sistemi otomasyonunda kullanılmaktadır.Elektrikli otomasyon sistemlerinde, kontrol cihazı sahadaki solenoid vanalara bir kablo yardımı ile hükmeder ve sistem 24 volt ac akımla çalışır. Pilli sulama otomasyonu ise elektriğin olmadığı durumlarda kullanılır. Pilli sistemlerde kablo kullanılmaz yada az miktarda kısa metrajlı olarak kullanılır. Pilli sulama otomasyonunun uygulaması kolay fakat işletmesi zordur.

Yağmurlu günlerde sulama sisteminin çalışmasına gerek yoktur. Böyle günlerde sulama sisteminin kapatılması genelde unutulur veya kullanıcı evde olmadığı için kapatacak kimse bulunmaz. Sulama sistemlerinde fazla su giderinin önüne geçmenin bir yolu da yağmur sensörü kullanmaktır. Bu sensörler yağmurun belli bir yağış oranına ulaşması durumunda sulama programını devre dışı bırakarak sistemin boş yere çalışmasını önler.

Otomatik bahçe sulama sistemlerinin çim ve bitkiler için en büyük avantajı, suyun toprağa günün en serin zamanında, olması gerektiği gibi ne fazla ne de eksik homojen bir şekilde verilebilmesidir. Bunu da ancak otomasyonla sağlayabiliriz.


Sulama Projeleri

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Sulama

Otomatik bahçe sulama sistemi kurulması düşünülen bir sahada proje ve uygulamayı yapacak firma aşağıdaki kriterleri dikkate almalıdır.

Ana hat ve laterallerdeki su hızı 1, 5-2m/sn yi geçmemelidir.

Sulama sistemi kurulacak sahanın analizi yapılarak, eğimli , uzun süre güneş alan veya az güneş gören yerlerin tespiti, düşük infilltrasyon kapasitesine sahip toprak alanlarının belirlenmesi gibi kriterler dikkate alınarak projelendirme aşamasında kullanılmalıdır.

Sulama sistemi yapılacak alanda hakim rüzgar yönü varsa, sulama başlıklarının yerleşiminde buna dikkat edilmelidir.

Peyzaj projesindeki bitki türlerinin ortak su ihtiyacları ve toleransları dikkate alınarak sulama bölgeleri oluşturulmalıdır.

Sonbahar ve ilkbahar yağışlarının sık olduğu yerlerde yağmur sensörü kullanılması, su tüketimi açısından fayda sağlayacaktır.

Kullanılacak boruların ISO belgeli, sert polietilen ve UV. rezistanslı seçilmesi, hem uygulama maliyetini düşürecek, hemde satıcının deposunda uzun süre bekleyen borularda, UV. den dolayı oluşabilecek risklerin önüne geçilmiş olacaktır.

90mm ve üstü çaplardaki eklerde EF(elektrofizyon) ek parçalar veya alın kaynağı kullanılması uygulama açısından daha sağlıklıdır.

Sulama sisteminde kullanılacak boruların basınç sınıfının, sistemin işletme basıncının üstünde olması, güvenilirliği arttıracaktır.

Gömüden sonra borunun üst kodu ile bitmiş toprak kodu arasındaki fark tali hatlarda 30-40, ana hatta 50-60 cm olmalıdır. Yörenin iklimsel özelliklerine göre bu derinlikler değişebilmektedir.

Kötü nitelikli yoğun taş veya inşaat atığı içeren topraklarda sulama borularına mutlaka yastıklama yapılmalıdır.
Otomasyon için, bir zorunluluk yoksa, pil yerine elektrikli sistemlerin seçilmesi, işletme kolaylığı ve güvenilirlik açısından gereklidir.

Otomasyon için kullanılacak kablolar NYY kodlu yeraltına döşemeye uygun tipte olmalı, diğer tip kablolar kullanılacaksa mutlaka kılıf kullanılmalıdır.

Otomasyonlu sistemlerde kullanılan solenoid vanaların, su giriş yönünde aynı çapta küresel vana kullanılmasıyla, arıza durumunda manuel olarak o vana bölgesi izole ederek, sistemin kalan bölümlerinin çalışması sağlanabilecektir.

Ana hat ve damlama hatlarında filtrasyon yapılması sistemin arıza riskini minimuma indirecektir. Pompa çıkışında 100-120 micron, damlama hatlarında 75 micron çaplar seçilebilir.

Bahçe sulama sisteminde, yerlerinin kullanıcı ihtiyaçlarına göre belirlendiği, su alma hidrantları kullanılmalıdır. Bu ürünlerin çeşitli tipleri olmakla beraber en ideali küresel vanalı olanlarıdır. Hatta uygulayıcının yuvarlak bir kutu içine koyacağı küresel vana aynı işlevi göreceği gibi, çok daha uzun ömürlü olacaktır. Quick Coupling tipi hidrantların işletme açısından zorlukları olup, plastik tiplerininde ömürleri kısa olmaktadır.


Sulama Projeleri

Yazan: admin Tarih: Nis 3rd, 2010 | Kategori:: Sulama