Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

Nisan 2010 iin arsiv

Damla Sulama Sistemi – Damlama Metodu

Yazan: admin Tarih: Nis 17th, 2010 | Kategori:: Otomatik Sulama

Cep telefonuyla sulama açma kapama bahçe tarla sulama dalgıç pompa motor kumanda kontrol sistemleri

Tarım alanlarının sulanması için geliştirilmiş en yeni tekniğe denir. yenilik iddiası, damla sulama yönteminin yeni bulunmasından değil; bitki veriminin yüksek ve toprak niteliğinin uzun ömürlü olmasını sağlayan optimum sistem olduğunun, görece yeni anlaşılmasındandır.

Bitkisel üretim alanında sağladığı yararlar, saymakla bitmez. bitki besin elementleri nin bitki kök bölgesi ne en uygun miktar ve en uygun zaman aralıklarıyla ulaştırılması açısından en iyi yöntemdir. bu tür bir besleme, bitkiden alınan verimi en yüksek düzeye çıkarır. genel bitki ömrünü uzatır ve parazit bitkilerin yetişmesine de, başka sulama yöntemlerine göre, daha az imkan verir. ayrıca, yüzde 70-80 dolayında su tasarrufu sağlayabilir.

Gübreleme işlemini de hem kolaylaştırır hem maliyetini azaltır. başka sulama yöntemlerinde önemli oranlarda yeraltı su kaynaklarına; havaya ve toprağın amaçlanandan daha derin bölgelerine gönderdiğiniz gübreyi, tam ihtiyaç duyulan derinliğe, ihtiyaç duyulan miktarda ve mümkün olan en az kayıpla* gönderebilmenizi sağlar. böylece doğaya karışan kimyasal madde miktarı da azalır ve toprağın mevcut niteliği de daha uzun süre korunmuş olur.

Toprak açısından bakıldığında da bir çok açıdan tercih edilir. salma sulama başta olmak üzere başka sulama yöntemleri, esasen, toprağın içerdiği bitki besin elementlerinin yıkanması işlemidir. (bu noktada, gap projesi yle bölgedeki tarlalara suyun ilk verildiği yıllarda, binlerce yıllık verimli harran topraklarının iki-üç yıl içinde nasıl tuzlanmadan mustarip hale geldiğini hatırlayabiliriz.)

İdeal toprak yapısı*, % 50 katı madde; %25 hava; %25 su şeklinde tabir edilir. özellikle salma sulama da, toprağın gözeneklerini dolduran su, içerdiği hava miktarını yokluk düzeyinde azaltır; bitki kökünü boğar. salma sulamada suda eriyen bitki besin elementleri; bitki kökleri tarafından, toprağın geçirgenlik düzeyine paralel bir hızla aşağı çekilirken, emilir. iyi projelendirilmiş bir damla sulama sisteminde su, genellikle gerekenden daha derine inemeden bitki kökleri tarafından emilir; ya da bitki besin elementleriyle yüklenmiş suyun köklerle buluştuğu süre, daha uzundur.

Damla sulama sistemi bir defa kurulduğunda, işletilmesi için gereken işgücünden de tasarruf etme imkanı sağlanmış olur. sistemde otomasyon sağlandıysa, sulanacak arazinin genişliğine göre değişmek üzere, bir kaç kişi sulamayı yapabilir. (örn. 2000 dekar için, dönüşümlü çalışacak dört kişi gibi. bu genişlikte bir alanın salma suyla bir gün sulanması için herhalde yaklaşık 300 kişi gerekir.)

Damla sulama sisteminin kurulması pahalıdır. bir sistem kurmayı gerektirmeyen salma sulamayı, damla sulamayla karşılaştırmak için herhangi bir referans olmadığından, mesela yağmurlama yöntemiyle karşılaştırmak mümkün. standart maliyetler söz konusu olamadığı için, 3-5-8 kat* gibi yaklaşık bir orandan söz edilebilir. yine de kaliteli malzemeyle kurulacak bir damla sulama sistemi, dikkatli kullanıldığında -mutlaka ürünün türüne ve sağladığı kar oranına göre değişebileceğini de belirterek söyleyelim; kendini iki yılda amorti edebilir.

Damla sulama sisteminin oluşturulması, ziraat ve sulama bilgisinin ötesinde çok çeşitli dallarda uzmanlık gerektiren bir iş. sistem; pompaj ünitesi, filtrasyon ünitesi, otomasyon ünitesi, dağıtım hatları ve sulama boruları ağı gibi bir çok parçadan oluşuyor. elektrik mühendisliğinden tutun da, hidrolik uzmanlığına; plastik endüstrisinden, mekaniğe kadar çeşitli alanlarda uzman desteği istiyor. dolayısıyla her şeyden önce, arazi yapısının durumu; su kaynağının yeri ve niteliği gibi bir çok konunun değerlendirileceği bir projelendirme süreci gerektiriyor.

Damla sulama siteminin küçük arazi parçaları için pahalı olması, çiftçileri böyle bir proje için bir araya gelmeye yöneltebilir. bunun ilginç bir örneği, ısparta nın eyüpler köyü nde gerçekleştirildi. çok sayıda elma yetiştiricisi damla sulama sistemi için bir araya geldi ve 2000 dekar alanda yetişmiş elma ağaçları üç yıldır bu yöntemle sulanıyor. çiftçi memnun.

Köylülerin üç yıllık deneyimi, ürünlerine olan güvenle kendini gösteriyor. bir süre içinde eyüpler elması diye bir marka oluşacağından eminler. pazar odaklı tür geliştirme ve deneme ekimi çalışmaları yapıyorlar ve çiftçinin ülkemizde içine düşmekte olduğu buhrandan, kollektif çabayla çıkmayı deniyorlar. şimdilik hepsi güleryüzlü. öyle sürmesini umuyorum.

Bu kollektif çabanın eyüplerli çiftçi bireylere kazandırdığı serbest zaman da ayrı bir husus. genellikle tanıtım ve pazar çalışmalarına kafa yorup, bir sonraki yıl için perspektifler geliştiriyorlar. yeni projeler, yeni ufuklar. kendilerine zaman yaratıyorlar.

sulama sistemleri

otomatik sulama sistemleri

damlama sulama sistemleri

sulama


Su ve Sulamanın Önemi Nedir?

Yazan: admin Tarih: Nis 17th, 2010 | Kategori:: Sulama

Damla sulama sisteminin başlıca üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz;
* Uygulanan su miktarı otomatik şekilde kontrol edilebildiği , istenilen miktarda su verilebildiği ve her bitkiye hemen hemen eşit dağıtıldığı için çok iyi bir bitki gelişme ortamı sağlanmaktadır. Bu nedenle, diğer sulama yöntemlerine göre çoğu kez %20 ile %100 arasında fazla verim ve kaliteli ürün elde edilmektedir.

* Damla sulama yöntemi bitki gelişme dönemini kısıtlatarak, turfandacılığa büyük yarar sağlamaktadır.

* Damla sulama yönteminde, su uygulamasına yönelik tüm kayıplar yaklaşık olarak tamamen ortadan kalktığı için su uygulama randımanı %90 ile %95 gibi yüksek olan bir yöntemdir. Bu durumda sulama suyundan %40 a varan oranda tasarruf sağlanabilmektedir.

* Bitki sıra aralarının sulanmaması ve kuru kalması nedeniyle yabancı ot gelişimi azalmaktadır.

* Eğilimli ve derinliği az topraklarda erozyana neden olmadan sulama olanağı sağlar.

* Az debili sular (2-3 lt./sn.) tuzlu ve saf su ile destekli atık sular damla sulama yöntemiyle kullanılabilmektedir.

* Kontrollü sulama yapılarak bitki besin maddelerinin kök bölgesinden yıkanmasına engel olunur.

* Alçak basınçta (0.8-1,5 Atü) çalıştığından enerji tasarrufu sağlar.

* Rüzgarlı havalarda sulama imkanı sağlar. İşçilik, gübre ve mücadele ilaçlarından tasarruf sağlar


Sulama Sistemleri Otomatik Sulama Sistemleri Damlama Sulama Sistemleri Damla Sulama Sistemleri

Yazan: admin Tarih: Nis 17th, 2010 | Kategori:: Sulama

Hizmetlerimiz
A-Projelendirme Çalışmaları-Yağmurlama ve Damlama Sulama Projeleri ve Peyzaj Sulama Projeleri
B-Uygulama Çalışmaları-Sulama Sistemleri Uygulamaları
-Sulama Altyapı Uygulamalarında Montaj İşçiliği ( EF Kaynağı, Alın Kaynağı)
C-Malzeme Satışı-Sulama Ekipmanları Satışı
D-Havuz Sistemleri Süs Havuzları ve Şelale Sistemleri
E-Sulama Danışmanlık İşlemleri


Otomatik Cim Sulama Sistemleri

Yazan: admin Tarih: Nis 10th, 2010 | Kategori:: Sulama

Neden Otomatik Cim Sulama
En degerli iki varligimiz su ve zamandan tasarruf edebilmek icin sulama sistemi yaptiririz.

Nerelere Uygulanir?
Guzel ve ic acici bir bahceye sahip olmak icin mustakil bahcelere, futbol sahalarina , parklara ve yesil olmasini istedigimiz her yerde uygulanir.

Su tuketimi Ne kadardir?
Bahcenin peyzajina uygun sulama sistemi secildikden sonra , her sprinkin bir tuketim degeri vardir. Sprink yerlesimi yapildikdan sonra bunlarin tuketim degerleri toplanir.

Fiyatlandirma Nasil Yapilir?
Peyzaj duzenlemesinden sonra sprink miktarlari, gelen su debisine bagli olarak zonlama vanalari ve buna bagli olarak boru ve fittings miktarlari bulunur ve fiyatlar bu yonden degiskendir.


Sulama Teknikleri ve Otomatik Bahçe Sulama Sisteminin Önemi

Yazan: admin Tarih: Nis 10th, 2010 | Kategori:: Sulama

Bahçelerin sulanmasında sulama suyunun kalitesine ilişkin değerlerin (sertlik,kireç ve tuzluluk,PH) bilinmesi ve olumsuz özelliklerin iyileştirilmesi bitkilerin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.Bunun yanısıra bitki sulama teknikleri son yıllarda su ekonomisi ve bitki su ilişkisi açısından önem kazanmıştır.

Bilinen sulama teknikleri; salma sulama,elle sulama, yağmurlama sulama, damlama sulama, terleme sulama olarak sıralanabilir.

Salma sulama ve elle sulama bilinen en basit sulama yöntemleridir. İnsanlar bu işleri günlük yaşam saatlerinde yaptıklarından sulamanın zamanı ve miktarı kontrol edilemez. Sulama doğru zamanlarda ve miktarlarda yapılmaz ise bitki sağlığı ve gelişimi açısından çok büyük sakıncalar doğurur. Örneğin toprakta tuzlanma, yaprak yanıkları, mantar hastalıkları, renk farklılıkları, yosunlaşma, kök çürüklüğü gibi birçok sorun oluşturur. Gün içerisinde, yüksek ısılarda yapılan sulamalar, evopotransprasyon (total buharlaşma) ile büyük su kayıplarına yol açtığı gibi toprak kalitesini ve bitki beslenme dengesini bozar.

Yağmurlama, damlama, terleme sulama sistemleri kontrollü sulama teknikleridir. Yağmurlama sulama sistemleri; yerüstü sprinker sistemler, yeraltı rotor ve sprinker sistemler, sprey sulamaları olmak üzere üç farklı şekilde, otomatik ve manuel olarak tesis edilebilir.

Otomatik sistemlerde sulama zamanları, miktarları kontrol edilebilir..Böylece sulama sonucu doğabilecek birçok olumsuzluğun önüne geçilir. Örneğin, bitkilerin sudan en iyi faydalanabildiği zaman dilimi, sabaha karşı 04.00 -05.00 saatleri arasıdır.Fakat insanların bu saatlerde sulama işini yapmaları mümkün olmamaktadır. Otomatik olarak programlanan bir sistemde ise; insan faktörü devre dışı kalır. En uygun zaman diliminde sistem kendisi devreye girerek yeterli zaman ve miktarda sulama yapar.

Diğer bir sulama tekniği olan damlama ve toprak altı terleme sulama sistemleri de otomatik olarak işletilebilen sistemlerdir. Damlama ve terleme sistemlerinde de su miktarı ve zaman kontrol edilebilir.Gerek su ekonomisi gerekse topraktan sulanması gereken bitkilerin sağlığı açısından çok önemli sulama teknikleridir. Dünyada hızla gelişen bir teknoloji olan otomatik sulama sistemleri sayesinde suyun ekonomik kullanılması, toprağın ve bitkilerin kalitesinin geliştirilmesi mümkün olmuştur.


OTOMATİK BAHÇE ÇİM SULAMA SİSTEMLERİ

Yazan: admin Tarih: Nis 7th, 2010 | Kategori:: Otomatik Sulama

ÇİM OTOMATİK SULAMA OTOMATİK BAHÇE SULAMA BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ

Bahçenizin, çim alanlarının sulanması keyifli bir iş olmakla birlikte süreklilik arzettiğinden ve özellikle bahçeniz büyük ise homojen ve sağlıklı bir sulamayı elle yapmanın imkansız oluşundan ,otomatik sprinkler ile sulama en doğru çözüm olarak görünmektedir.

Peyzaj alanlarının sulanmasında, genelde pop-up olarak adlandırılan gövdesi toprak altına monte edilen ve sulamanın başlamasıyla ihtiyaç duyulan basınç sayesinde sabit gövde içinden yüzeye çıkan yağmurlama başlığı kullanılır. Bunlar döner tipte yada sprey tipte atış sağlayan yağmurlama başlıklarıdır
Bu sistem;yeraltına yerleştirilen sprinkler sisteminin basınçla toprak yüzeyine çıkarak yağmurlama sulama yapması ve sulama işi bittikkten sonra sprinklerin yeniden toprak yüzeyinin altına inmesi sistemine dayanmaktadır. Bu şekilde sulama başlıkları;bahçede dolaşırken yada çim biçerken bir engel teşkil etmeyecek ve zararda görmeyecektir.

OTOMATİK SPRİNKLER SİSTEMİYLE SULAMANIN YARARLARI
OTOMATİK BAHÇE ÇİM SULAMA SPRİNKLER SİSTEMİ

1. Peyzaj alanlarında çeşitli bitkilerin bir arada olması, su ihtiyacı farklılığı gösterir. Yağmurlama sulama sistemiyle alan parsellere ayrılarak her bitki için istenilen sulama suyu miktarı ve sulama süresi karşılanır.
2. Uniform bir su dağılımı ile sulama randımanı artırılır.
3. Mevcut su ile diğer yöntemlere göre daha geniş bir alan sulanabilir.
4. Sistemin otomasyonla kontrol edilmesi sonucu bitki stresi en az düzeye indirilmekte ve bakım işleri çok az bir işgücü ile karşılanabilmektedir.
5. İlk tesis masraflarının yüksek olmasına karşın sistem çok kısa sürede kendini amorti eder.
Sprinkler sistemiyle yağmurlama Sulama Sistemi; su kaynağı, pompa, boru hatları, boru bağlantı elemanları, vanalar , kumandalar, sensorlar ve yağmurlama başlıklarından oluşur.
Lateral boru hattı, suyu ana boru hattından yağmurlama başlıklarına iletir. Toprak altında gömülü hatlardır ve ana hatta olduğu gibi PVC yada PE boru kullanılır
Boru bağlantı elemanları Sistemi oluşturan ünitelerin birbirine bağlanmasını sağlayan elemanlardır. Boruların birleştirilmesinde kullanılan redüksiyonlar, manşonlar, dirsekler, T parçaları, adaptörler, körtapalar; yağmurlama başlıklarının boruya bağlanmasında kullanılan priz kolyeler, kelepçeler, adaptörler ve vanaların hatlara bağlanmasında ve pompa bağlantısında kullanılan PVC, PE yada galvaniz olan bu ara parçalara genel olarak “fittings” adı verilir. a) PE boru bağlantı elemanları b) PVC boru bağlantı elemanları Vanalar Ana su dağıtım hattından lateral hatlara su alımında kullanılan, sistemin açılıp kapanmasını sağlayan elemanlardır.
Yaygın olarak kullanılan tipleri; a) Küresel vanalar b) Sürgülü vanalar c) Elektrik kumandalı (solenoid) vanalardır. Açma kapama görevi dışında sistem kontrolünü sağlayan bir çok kontrol vanası vardır. Bunlar; boru hattında bazı noktalarda gereğinden fazla basınç olduğunda basıncı düşüren basınç düşürücü vanalar, eğimli alanlarda boru içindeki suyun geri akışını sağlayan çekvalfler, düşük kotlara yerleştirilen ve boru içinde kalan suyun sulama mevsimi bittiğinde tahliyesini sağlayan tahliye vanaları yağmurlama sulama sisteminde gerekli olan vana gruplarıdır.
Yağmurlama başlıkları Yağmurlama başlıkları, lateral boru hatları üzerinde yer alır. Yağmurlama başlıkları sulanacak alanın büyüklüğüne, şekline, kullanım alanına ve bitki desenine göre farklılık gösterir.

ÇİM SULAMA

Serme işlemi bittikten sonra ilk yarım saat içerisinde çim alanın sulanması gerekir. En azından 2,5 cm lik üst katman iyice nemlendirilmeli ve suya doyurulmalıdır. En ideali 10 santimetrelik toprak katmanının iyice nemlendirilmesidir.
Güçlü bir köklenme oluşuncaya kadar her gün ya da daha sık olmak üzere en az on gün boyunca çimler bolca sulanarak nemli tutulmalıdır. Sonra daha az sıklıkta ve daha derin sulamaya başlanmalıdır. sulama sıklığı ve miktarını havanın durumu belirleyecektir. Çimler, sıcak, kuru ve rüzgarlı dönemlerde, daha fazla suya ihtiyaç duyarlar.
Doğru sulama programı ve tekniği derin kök gelişiminin sağlanmasına yardımcı olur. Sulama yaparken 15 cm. derinliğe kadar toprağın iyice ıslanmasını sağlayarak daha derin köklenmeyi teşvik edebilirsiniz. Böylece daha az sıklıkta sulama yapmanıza olanak tanınır. Sık fakat az sulama, sıcak stresine ve hastalığa karşı hassas, yüzeysel kök gelişimine neden olur.
Yeni döşenen çimin hemen kuruma eğiliminde olan ve ideal olarak sulanması zor olan kenar ve köşeleri gerekirse elle daha dikkatlice sulanması gerekebilir.
Eğimli alanların ve tepeciklerin sulanmasında; suyun toprağa işlemeden yüzeyden akışa geçeceği düşünülerek bu alanlara daha çok özen gösterilmelidir. Özellikle kumlu topraklar daha sık ve daha kısa süreli sulama ihtiyacı gösterirler. Sulamanın sabah erken saatlerde yapılması daha verimli olmaktadır. İki sulama arasında, çimin ve alt toprağın kurumasına izin verilmemelidir.
Çim ve alt toprağı tamamen ıslatmak için yeterli suyun verilmesi hayati önem taşır ancak çim alan, suya boğulmamalı, göllenmelere izin verilmemelidir.

OTOMATİK SULAMA OTOMATİK BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ


Havuzların Havalandırılması – Göl Havalandırılması

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Havuz Sistemleri

Golf sahalarındaki ve yeşil alanlardaki göletler insan yapımı olsalar da yaşam döngüleri vardır.Doğal temizleme mekanizmaları ile bu göletler başta dengeli, temiz ve berraktırlar. Zamanla besin seviyeleri artar ve göldeki ekolojik denge bozulmaya başlar. Doğal temizleme mekanizmaları, yabani ot ve yosun büyümesine karşı koyamaz. Sonunda bu göletlerin bataklığa dönüşmeleri kaçınılmaz olur.

Günümüzde, sadece onlarca sene içinde ölen göletler yapılıyor. Peki bu göletlerin ömrü niçin bu kadar kısadır?

İlk önce denge konusunu ve onu etkileyenleri bir hatırlayalım:

Dengedeki bir gölet çok ağır hızla yaşlanan, dinamik ekosistemli ve sağlıklıdır. Bu gölde balık ve suda yaşayan diğer canlı türler mevcuttur. Kötü koku ve yosunlaşma yoktur. Ekosisteme giren besinler ya su bitkileri tarafından emilir yada oksijen solunumu yapan bakteriler tarafından sindirilirler. Oksijen de güvenli seviyededir.

Fakat bu denge hassastır. Sistemin denge dışına çıkması çok sürmez. Doğal olarak besin akışı söz konusudur. Oksijenle solunum yapan bakteriler besini sindirirlerken oksijeni tüketirler. Yosunların fotosentez yapamadığı ve oksijen üretemedikleri ilk sıcak bulutlu güne yada oksijen talebinin yükseldiği ilk uzun sıcak geceye kadar her şey iyidir. Bu senaryoda oksijen üreticisi yoktur. Oksijene olan bütün talep karşılanamamaktadır. Böylelikle oksijen sıkıntısı başlar ve bir süre sonra balık ölümleri gerçekleşir. Anlaşılacağı gibi en önemli faktör oksijendir. Balık ölümleri problem olduğunun ilk göstergesi değildir. Bu en dramatik ve anlaşılabilenlerden bir tanesidir.

Buraya kadar göl ve göletlerle ilgili genel bir giriş yaptıktan sonra, şimdi golf sahasındaki bir göletin karşılaşabileceği çok önemli bazı kavramlara değinelim:

TERMAL KATMANLAŞMA
Termal katmanlaşma ısı tabakalaşması anlamına gelen bir evredir.Yaz güneşi golf sahalarındaki gölet üzerine parladığında su yüzeyi ısınır. Isınan su, gölet altındaki serin suya göre daha az yoğun ve hafiftir. Bu sebeple oluşan yoğunluk farkından tabakalaşma meydana gelir. Sonuç olarak göletin alt ve üst tabakaları birbirine karışamaz. Netice itibariyle; su ısısının zamanla artması, oksijen tutma kapasitesini giderek azaltır. Bu olay devamında bir dizi problemleri de beraberinde getirir.

BESİNLER
Düşünmemiz gereken bir diğer faktör, göl suyuna karışan besin ve atıklarla bunların sindirilmesidir. Golf sahalarındaki göletlere karışan en yaygın besin ve atık kaynakları şunlardır: Çim alanlar ve su girişlerinden gelen kaçaklar, gölet dibindeki çamur ve bitkiler, göl çevresindeki çimin gübrelenmesi sırasında göle karışan gübreler.

Gölet dibindeki bitkiler, besinlerin bir numaralı kaynağıdır. Mavi ve yeşil yosunlar her 20 dakikada bir hücre bölünmesi gerçekleştirebilir ve 2 haftalık bir yaşam süreleri vardır. Bu sürenin sonunda ise bitkiler ölerek ve gölet dibine çökerler. Bunlar çürümüş bitki yığınlarıdırlar. Gelecekte yosun ve çalı bitkileri için besin kaynağı olarak rol görürler. Bu olay gölette zaten az olan oksijen üzerinde ekstra bir talep yaratır.
OKSİJEN
Oksijen, golf sahalarındaki gölet içi yaşam için çok önemlidir. Oksijenli solunum yapan bakteriler besinleri sindirmek için oksijeni kullanırlar.

Bir gölet oksijen talebini nasıl karşılar? Bu işlem birkaç şekilde olabilir. Su yüzeyindeki atmosferden oksijen transferi, fotosentez, dalga ve rüzgarın oluşturduğu hareket, ve yağmur damlacıkları ile birlikte taşınan oksijen. Yağmur damlacıkları atmosferin içinden geçerken oksijeni de beraberinde toplarlar ve su yüzeyine çarptıkları anda suya bırakırlar.

Su bitkileri ve yosunlar fotosentezin ışık safhası süresince oksijen üretirler. Bununla beraber bitkiler fotosentezin karanlık safhasında yani geceleyin karbondioksit üretirler ve oksijeni tüketirler.

Yüzeydeki sular hava ile temas kurarak oksijenle karışırlar.Gölet yüzey bölgesi rüzgar yada diğer nedenlerle oluşan, yüzey dalga ve dalgacıklarıyla artarsa oksijen transferi de artar.

Oksijen sıkıntısının yaşandığı tipik durumlar ise şunlardır:

-Gece sonu, şafak öncesi
-Bulutlu durgun günler
-Nemin yüksek olduğu sıcak günler
-Göllerdeki besin muhtevası yüksek olduğu zaman
-Kimyasal bir uygulamadan sonra
KOKU
Golf sahalarındaki göletlerde koku problemleri 4 nedenden dolayı oluşabilir:

1-Oksijensizlik
2-Yosunlaşma
3-Kimyasal kirlenme
4-Jeolojik şartlar.

Oksijen seviyesinin artması ve oksijen döngüsü göletteki suyu baştan başa zenginleştirir. Kokulu gazlar su dışına çıkarılabilir.

Kimyasal kirlenme sonucu oluşan koku problemleri, kokuyu oluşturan kaynağın belirlenmesi ve girişinin engellenmesi ile en iyi şekilde çözülür.

BÖCEK İSTİLALARI
Çoğu böcekler özelliklede sivrisinekler sadece durgun suda ürerler.Golf sahalarındaki göletlerin yüzeylerinde oluşturulacak dalga hareketi ve sirkülasyonlar ile sivrisinek vb. gibi böceklerin yumurtlama cesaretleri azaltılabilir.
HAVALANDIRMA NEDİR?

Havalandırma, suya oksijen ilave edilmesidir. Havalandırmanın endüstrideki tarifi ise; gölette su sirkülasyonu sağlaması ve termal katmanlaşma denilen, üst tabaka ile alt tabaka arasındaki ısı farklılaşmasını ortadan kaldırmasıdır.

HAVALANDIRMA NEDEN GEREKLİDİR?

Bir havalandırıcı su kalitesini nasıl iyileştirir ve yosun büyümesini nasıl kontrol altına alır? Bu durum oksijen, besin ve sıcaklık faktörleriyle alakalıdır.

Suyun içinde oksijenin fazla miktarda bulunması, oksijen solunumu yapan bakterilerin çoğalmasına imkan verir. Bu bakteriler, göletlerde bulunan organik besin ve artıklarını temizlemeye yardımcı olurlar.

Havalandırıcı, derindeki yoğun ve serin suları yüzeydeki ısınan su ile karıştırarak, oksijeni göletin bütün kısımlarına dağıtır ve termal katmanlaşmayı engeller. Ayrıca gölet dibine çöktürülen tek hücreli yosunlar hücrenin güneş ışığı görmemesine böylelikle de büyüme ve üreme fonksiyonlarının yavaşlamasına sebep olur. Tabakalaşma olmamış bir gölette, balık ve suda yaşayan diğer canlı hayatı gelişir. Dipte oksijen mevcut hale gelir. Besin sindirimi fazlalaşır. Gölet tabanında çamur birikmesi azalır. Tabakalaşmamış göl ve göletler dengedeki en iyi ekosistemdir.

Havalandırma; ısı, besin ve oksijen seviyelerini dengede tutar. Su kalitesini iyileştirerek çamur oluşumunu, kötü kokuları, böcek istilalarını, su çalılarını ve yosunlaşmayı önlemede son derece etkili bir araçtır.

Gölet yönetiminin ekonomik ve süreklilik gösteren metodu Göl Havalandırmasıdır. Zararlı yan etkileri yoktur ve doğal ekosistemi desteklemektedir


Sprey Bahçe Sulama

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Otomatik Sulama

Sprey tip sulama başlıkları genellikle küçük alanlara sahip bahçelerin sulama sistemlerinde kullanılır. Suyun sisteme verilmesiyle,başlık hidrolik olarak yükselerek sulama görevini yapar ve sistem kapandığında tekrar toprağa gömülerek gözden kaybolur. Sprey sulama başlıklarının rotor tip başlıklardan farkı, içinde herhangi bir dişli mekanizma olmadan tamamen hidrolik olarak çalışmasıdır. Bu tip başlıkların kullanıldığı bahçe sulama sistemleri sorunsuz çalışmakta ve bahçedeki her noktanın sulanmasına imkan tanımaktadır.


Sulamada Otomasyon

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Sulama

Otomatik bahçe sulama sistemi kontrol cihazları elektrikli ve pilli olmak üzere iki çeşittir. Ayrıca geniş peyzaj alanlarında decoder ve satellite sistemleri sulama sistemi otomasyonunda kullanılmaktadır.Elektrikli otomasyon sistemlerinde, kontrol cihazı sahadaki solenoid vanalara bir kablo yardımı ile hükmeder ve sistem 24 volt ac akımla çalışır. Pilli sulama otomasyonu ise elektriğin olmadığı durumlarda kullanılır. Pilli sistemlerde kablo kullanılmaz yada az miktarda kısa metrajlı olarak kullanılır. Pilli sulama otomasyonunun uygulaması kolay fakat işletmesi zordur.

Yağmurlu günlerde sulama sisteminin çalışmasına gerek yoktur. Böyle günlerde sulama sisteminin kapatılması genelde unutulur veya kullanıcı evde olmadığı için kapatacak kimse bulunmaz. Sulama sistemlerinde fazla su giderinin önüne geçmenin bir yolu da yağmur sensörü kullanmaktır. Bu sensörler yağmurun belli bir yağış oranına ulaşması durumunda sulama programını devre dışı bırakarak sistemin boş yere çalışmasını önler.

Otomatik bahçe sulama sistemlerinin çim ve bitkiler için en büyük avantajı, suyun toprağa günün en serin zamanında, olması gerektiği gibi ne fazla ne de eksik homojen bir şekilde verilebilmesidir. Bunu da ancak otomasyonla sağlayabiliriz.


Sulama Projeleri

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Sulama

Otomatik bahçe sulama sistemi kurulması düşünülen bir sahada proje ve uygulamayı yapacak firma aşağıdaki kriterleri dikkate almalıdır.

Ana hat ve laterallerdeki su hızı 1, 5-2m/sn yi geçmemelidir.

Sulama sistemi kurulacak sahanın analizi yapılarak, eğimli , uzun süre güneş alan veya az güneş gören yerlerin tespiti, düşük infilltrasyon kapasitesine sahip toprak alanlarının belirlenmesi gibi kriterler dikkate alınarak projelendirme aşamasında kullanılmalıdır.

Sulama sistemi yapılacak alanda hakim rüzgar yönü varsa, sulama başlıklarının yerleşiminde buna dikkat edilmelidir.

Peyzaj projesindeki bitki türlerinin ortak su ihtiyacları ve toleransları dikkate alınarak sulama bölgeleri oluşturulmalıdır.

Sonbahar ve ilkbahar yağışlarının sık olduğu yerlerde yağmur sensörü kullanılması, su tüketimi açısından fayda sağlayacaktır.

Kullanılacak boruların ISO belgeli, sert polietilen ve UV. rezistanslı seçilmesi, hem uygulama maliyetini düşürecek, hemde satıcının deposunda uzun süre bekleyen borularda, UV. den dolayı oluşabilecek risklerin önüne geçilmiş olacaktır.

90mm ve üstü çaplardaki eklerde EF(elektrofizyon) ek parçalar veya alın kaynağı kullanılması uygulama açısından daha sağlıklıdır.

Sulama sisteminde kullanılacak boruların basınç sınıfının, sistemin işletme basıncının üstünde olması, güvenilirliği arttıracaktır.

Gömüden sonra borunun üst kodu ile bitmiş toprak kodu arasındaki fark tali hatlarda 30-40, ana hatta 50-60 cm olmalıdır. Yörenin iklimsel özelliklerine göre bu derinlikler değişebilmektedir.

Kötü nitelikli yoğun taş veya inşaat atığı içeren topraklarda sulama borularına mutlaka yastıklama yapılmalıdır.
Otomasyon için, bir zorunluluk yoksa, pil yerine elektrikli sistemlerin seçilmesi, işletme kolaylığı ve güvenilirlik açısından gereklidir.

Otomasyon için kullanılacak kablolar NYY kodlu yeraltına döşemeye uygun tipte olmalı, diğer tip kablolar kullanılacaksa mutlaka kılıf kullanılmalıdır.

Otomasyonlu sistemlerde kullanılan solenoid vanaların, su giriş yönünde aynı çapta küresel vana kullanılmasıyla, arıza durumunda manuel olarak o vana bölgesi izole ederek, sistemin kalan bölümlerinin çalışması sağlanabilecektir.

Ana hat ve damlama hatlarında filtrasyon yapılması sistemin arıza riskini minimuma indirecektir. Pompa çıkışında 100-120 micron, damlama hatlarında 75 micron çaplar seçilebilir.

Bahçe sulama sisteminde, yerlerinin kullanıcı ihtiyaçlarına göre belirlendiği, su alma hidrantları kullanılmalıdır. Bu ürünlerin çeşitli tipleri olmakla beraber en ideali küresel vanalı olanlarıdır. Hatta uygulayıcının yuvarlak bir kutu içine koyacağı küresel vana aynı işlevi göreceği gibi, çok daha uzun ömürlü olacaktır. Quick Coupling tipi hidrantların işletme açısından zorlukları olup, plastik tiplerininde ömürleri kısa olmaktadır.