Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

Sulama Projeleri

Yazan: admin Tarih: Nis 6th, 2010 | Kategori:: Sulama

Otomatik bahçe sulama sistemi kurulması düşünülen bir sahada proje ve uygulamayı yapacak firma aşağıdaki kriterleri dikkate almalıdır.

Ana hat ve laterallerdeki su hızı 1, 5-2m/sn yi geçmemelidir.

Sulama sistemi kurulacak sahanın analizi yapılarak, eğimli , uzun süre güneş alan veya az güneş gören yerlerin tespiti, düşük infilltrasyon kapasitesine sahip toprak alanlarının belirlenmesi gibi kriterler dikkate alınarak projelendirme aşamasında kullanılmalıdır.

Sulama sistemi yapılacak alanda hakim rüzgar yönü varsa, sulama başlıklarının yerleşiminde buna dikkat edilmelidir.

Peyzaj projesindeki bitki türlerinin ortak su ihtiyacları ve toleransları dikkate alınarak sulama bölgeleri oluşturulmalıdır.

Sonbahar ve ilkbahar yağışlarının sık olduğu yerlerde yağmur sensörü kullanılması, su tüketimi açısından fayda sağlayacaktır.

Kullanılacak boruların ISO belgeli, sert polietilen ve UV. rezistanslı seçilmesi, hem uygulama maliyetini düşürecek, hemde satıcının deposunda uzun süre bekleyen borularda, UV. den dolayı oluşabilecek risklerin önüne geçilmiş olacaktır.

90mm ve üstü çaplardaki eklerde EF(elektrofizyon) ek parçalar veya alın kaynağı kullanılması uygulama açısından daha sağlıklıdır.

Sulama sisteminde kullanılacak boruların basınç sınıfının, sistemin işletme basıncının üstünde olması, güvenilirliği arttıracaktır.

Gömüden sonra borunun üst kodu ile bitmiş toprak kodu arasındaki fark tali hatlarda 30-40, ana hatta 50-60 cm olmalıdır. Yörenin iklimsel özelliklerine göre bu derinlikler değişebilmektedir.

Kötü nitelikli yoğun taş veya inşaat atığı içeren topraklarda sulama borularına mutlaka yastıklama yapılmalıdır.
Otomasyon için, bir zorunluluk yoksa, pil yerine elektrikli sistemlerin seçilmesi, işletme kolaylığı ve güvenilirlik açısından gereklidir.

Otomasyon için kullanılacak kablolar NYY kodlu yeraltına döşemeye uygun tipte olmalı, diğer tip kablolar kullanılacaksa mutlaka kılıf kullanılmalıdır.

Otomasyonlu sistemlerde kullanılan solenoid vanaların, su giriş yönünde aynı çapta küresel vana kullanılmasıyla, arıza durumunda manuel olarak o vana bölgesi izole ederek, sistemin kalan bölümlerinin çalışması sağlanabilecektir.

Ana hat ve damlama hatlarında filtrasyon yapılması sistemin arıza riskini minimuma indirecektir. Pompa çıkışında 100-120 micron, damlama hatlarında 75 micron çaplar seçilebilir.

Bahçe sulama sisteminde, yerlerinin kullanıcı ihtiyaçlarına göre belirlendiği, su alma hidrantları kullanılmalıdır. Bu ürünlerin çeşitli tipleri olmakla beraber en ideali küresel vanalı olanlarıdır. Hatta uygulayıcının yuvarlak bir kutu içine koyacağı küresel vana aynı işlevi göreceği gibi, çok daha uzun ömürlü olacaktır. Quick Coupling tipi hidrantların işletme açısından zorlukları olup, plastik tiplerininde ömürleri kısa olmaktadır.



Yorum Yapin