Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

Damla Sulama Sistemi – Damlama Metodu

Yazan: admin Tarih: Nis 17th, 2010 | Kategori:: Otomatik Sulama

Cep telefonuyla sulama açma kapama bahçe tarla sulama dalgıç pompa motor kumanda kontrol sistemleri

Tarım alanlarının sulanması için geliştirilmiş en yeni tekniğe denir. yenilik iddiası, damla sulama yönteminin yeni bulunmasından değil; bitki veriminin yüksek ve toprak niteliğinin uzun ömürlü olmasını sağlayan optimum sistem olduğunun, görece yeni anlaşılmasındandır.

Bitkisel üretim alanında sağladığı yararlar, saymakla bitmez. bitki besin elementleri nin bitki kök bölgesi ne en uygun miktar ve en uygun zaman aralıklarıyla ulaştırılması açısından en iyi yöntemdir. bu tür bir besleme, bitkiden alınan verimi en yüksek düzeye çıkarır. genel bitki ömrünü uzatır ve parazit bitkilerin yetişmesine de, başka sulama yöntemlerine göre, daha az imkan verir. ayrıca, yüzde 70-80 dolayında su tasarrufu sağlayabilir.

Gübreleme işlemini de hem kolaylaştırır hem maliyetini azaltır. başka sulama yöntemlerinde önemli oranlarda yeraltı su kaynaklarına; havaya ve toprağın amaçlanandan daha derin bölgelerine gönderdiğiniz gübreyi, tam ihtiyaç duyulan derinliğe, ihtiyaç duyulan miktarda ve mümkün olan en az kayıpla* gönderebilmenizi sağlar. böylece doğaya karışan kimyasal madde miktarı da azalır ve toprağın mevcut niteliği de daha uzun süre korunmuş olur.

Toprak açısından bakıldığında da bir çok açıdan tercih edilir. salma sulama başta olmak üzere başka sulama yöntemleri, esasen, toprağın içerdiği bitki besin elementlerinin yıkanması işlemidir. (bu noktada, gap projesi yle bölgedeki tarlalara suyun ilk verildiği yıllarda, binlerce yıllık verimli harran topraklarının iki-üç yıl içinde nasıl tuzlanmadan mustarip hale geldiğini hatırlayabiliriz.)

İdeal toprak yapısı*, % 50 katı madde; %25 hava; %25 su şeklinde tabir edilir. özellikle salma sulama da, toprağın gözeneklerini dolduran su, içerdiği hava miktarını yokluk düzeyinde azaltır; bitki kökünü boğar. salma sulamada suda eriyen bitki besin elementleri; bitki kökleri tarafından, toprağın geçirgenlik düzeyine paralel bir hızla aşağı çekilirken, emilir. iyi projelendirilmiş bir damla sulama sisteminde su, genellikle gerekenden daha derine inemeden bitki kökleri tarafından emilir; ya da bitki besin elementleriyle yüklenmiş suyun köklerle buluştuğu süre, daha uzundur.

Damla sulama sistemi bir defa kurulduğunda, işletilmesi için gereken işgücünden de tasarruf etme imkanı sağlanmış olur. sistemde otomasyon sağlandıysa, sulanacak arazinin genişliğine göre değişmek üzere, bir kaç kişi sulamayı yapabilir. (örn. 2000 dekar için, dönüşümlü çalışacak dört kişi gibi. bu genişlikte bir alanın salma suyla bir gün sulanması için herhalde yaklaşık 300 kişi gerekir.)

Damla sulama sisteminin kurulması pahalıdır. bir sistem kurmayı gerektirmeyen salma sulamayı, damla sulamayla karşılaştırmak için herhangi bir referans olmadığından, mesela yağmurlama yöntemiyle karşılaştırmak mümkün. standart maliyetler söz konusu olamadığı için, 3-5-8 kat* gibi yaklaşık bir orandan söz edilebilir. yine de kaliteli malzemeyle kurulacak bir damla sulama sistemi, dikkatli kullanıldığında -mutlaka ürünün türüne ve sağladığı kar oranına göre değişebileceğini de belirterek söyleyelim; kendini iki yılda amorti edebilir.

Damla sulama sisteminin oluşturulması, ziraat ve sulama bilgisinin ötesinde çok çeşitli dallarda uzmanlık gerektiren bir iş. sistem; pompaj ünitesi, filtrasyon ünitesi, otomasyon ünitesi, dağıtım hatları ve sulama boruları ağı gibi bir çok parçadan oluşuyor. elektrik mühendisliğinden tutun da, hidrolik uzmanlığına; plastik endüstrisinden, mekaniğe kadar çeşitli alanlarda uzman desteği istiyor. dolayısıyla her şeyden önce, arazi yapısının durumu; su kaynağının yeri ve niteliği gibi bir çok konunun değerlendirileceği bir projelendirme süreci gerektiriyor.

Damla sulama siteminin küçük arazi parçaları için pahalı olması, çiftçileri böyle bir proje için bir araya gelmeye yöneltebilir. bunun ilginç bir örneği, ısparta nın eyüpler köyü nde gerçekleştirildi. çok sayıda elma yetiştiricisi damla sulama sistemi için bir araya geldi ve 2000 dekar alanda yetişmiş elma ağaçları üç yıldır bu yöntemle sulanıyor. çiftçi memnun.

Köylülerin üç yıllık deneyimi, ürünlerine olan güvenle kendini gösteriyor. bir süre içinde eyüpler elması diye bir marka oluşacağından eminler. pazar odaklı tür geliştirme ve deneme ekimi çalışmaları yapıyorlar ve çiftçinin ülkemizde içine düşmekte olduğu buhrandan, kollektif çabayla çıkmayı deniyorlar. şimdilik hepsi güleryüzlü. öyle sürmesini umuyorum.

Bu kollektif çabanın eyüplerli çiftçi bireylere kazandırdığı serbest zaman da ayrı bir husus. genellikle tanıtım ve pazar çalışmalarına kafa yorup, bir sonraki yıl için perspektifler geliştiriyorlar. yeni projeler, yeni ufuklar. kendilerine zaman yaratıyorlar.

sulama sistemleri

otomatik sulama sistemleri

damlama sulama sistemleri

sulama



1 Yorum Yapilmis » “Damla Sulama Sistemi – Damlama Metodu”

  1. sulama sistemleri güzel

Yorum Yapin