Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

SULAMADA GÜBRELEME

Yazan: admin Tarih: Nis 3rd, 2010 | Kategori:: Haberler

Gübreleme odunsu peyzaj bitkilerinde genellikle genç yaşlarda gelişmede duraklama olduğunda, çiçeklenme bozulduğunda, köklerde yaralanmalar oluştuğunda uygulanan bir kültür bakımıdır.

Dikimler sırasında ve ilk vejetasyon döneminde zorunlu haller dışında gübreleme yapılmamalıdır.organik madde miktarlarındaki yetersizlikler nedeniyle yapılacak gübreleme organik gübrelerle(ahır gübresi , turba, ve kompost gibi) yapılmalı, kimyasal gübreleme yapılacaksa köklerin uygun bir gelişme yapması beklenmelidir.

Ahır gübresi taze olarak kullanılmaz. Bunların fermantasyonu sonucu olgunlaşması gerekir. Halk arasında ahır gübresinin olgunlaşması “gübrenin yanması” olarak ifade edilmektedir. Olgunlaşmış ahır gübresinin rengi kahverengi olup, ayakkabı ile ezildiğinde kolaylıkla ufalanmalı ve tane strüktüründe bir yapıya sahip olmalıdır.

Kullanılır hale gelmiş kompostta ise organik artıklar özel yapılarını tamamen kaybetmiş, tanınmayacak bir halde olmalıdır. Gevşek bir yapı içermeli ve renk gri-siyah olmalıdır.

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu en önemli besin maddeleri N, P, K Ve Ca`dur. Azot (N) bitkilerde proteinlerde , klorofilde ve diğer pek çok organik bileşikte bulunur ve bitkinin yapısal unsurlarından olup şeker asimilasyonunda önemli fonksiyonlar görmektedir. Fosfor (P) bitkilerde fosfolipidler nukleoprotein fosfotlar ve şeker fosfatlat formunda meydana gelmekte olup sitoplazmik zarların bileşenlerindendir. Şeker, nişasta ve protein sentezinde , fotosentezde önemli fonksiyonlar üstlenmektedir. Potasyum(K) hemen bütün bitki dokularında görülür. Ve karbonhidrat sentezinde ve taşınmasında etkilidir. Kalsiyum (Ca) ise bir organik asit olan kalsiyum pectate ve fosfatlar şeklinde stoplazmada bulunur ve enzim sistemlerinde katalizör vazifesi yapar, organik asitlerin oluşumuna neden olur.

Ülkemiz topraklarında N , P , ve K eksikliği vardır ve bu gübrelerin kullanılması gerekmektedir. Ancak ca noksanı sözkonusu değildir ve nadir hallerde (toprak asiditesinin normalleştirlmesi gibi) kullanılmaktadır.

Gübreleme Yöntemleri

Gübreleme ekim veya dikim esnasında toprak işlemesi ile birlikte yapılan şekliyle “temel gübreleme” ve kültür bakımı sırasında yapılan şekliyle “baş gübreleme” olarak ikiye ayrılmaktadır. Temel gübreleme genellikle organik gübrelerle, baş gübreleme ise kimyasal yani inorganik gübrelerle yapılır. Proje alanlarında uygulanan gübreleme yöntemleri, bitkilere veriliş şekline göre altıya ayrılır.

1.Toprak yüzüne tam alan serpme yöntemi
2.Toprağı delerek gübreleme yöntemi
3.Toprağa karıştırma veya hendekleme yöntemi
4.Ağaca doğrudan enjekte etme yöntemi
5.Yaprak gübrelemesi
6.Sulama sularıyla gübreleme yöntemi



Yorum Yapin