Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

Çim Sulama

Yazan: admin Tarih: Nis 3rd, 2010 | Kategori:: Otomatik Sulama

Plantasyon alanlarında dikimi takibeden birinci yılda yapılan sulama çok önemlidir. Yapraklarda solma, pörsüme ve gri yeşilsarı şeklinde oluşan renk değişmeleri görüldüğünde sulama ihtiyacının başladığı anlaşılır. Hatta susuzluk yapraklarda dökülmelere , yeni oluşan filizlerin ölmesine neden olur. Sulamalara yağışların sona ermesinden sonra toprak kurumaya yüz tuttuğunda başlanmalıdır. Sulamaya karar vermede 15-20 cm derinlikten alınacak toprak örneklerinde elle yapılan toprak muayenesi faydalı olmaktadır. Bunu için örnek elde sıkılır. Şayet toprak haline gelip dağılmıyorsa, sulama yapılmaz. Toprak ufalanıyorsa, sulama yapılmalı ve suyun 20-25 cm derinliğe kadar ulaşması sağlanmalıdır. Sulamaya yeterli yağışlar başlayıncaya kadar devam edilir.

Sulamalarda kullanılacak su miktarı, mevcut iklim şartlarına(sıcaklık, hava nemi, yağış) toprak şartlarına , sulanacak bitkinin isteklerine , yaprak büyüklüğüne ve kesafetine, kök zonunun ulaştığı derinliğe göre değişmektedir. Yeterli yağış olmadığında ağaçlar 3-5 günde bir, çalılar

3 günde bir , mevsimlik çiçekler ve çimler her gün sulanmalıdır. Sulama yoğunluğu sulanacak bitkinin kök alanının yeterli miktarda sulanmasını mümkün kılacak oranda olmalıdır. Bu nedenle verilecek su miktarı çiçeklerde ve diğer otsu bitkilerde 25 cm , çalılarda 40 cm ve ağaçlarda 75 cm derinliğe ulaşacak şekilde ayarlanır.

Çim alanları daha sık olarak ve su 15 cm derinliğe ulaşacak şekilde sulanır. Nemli bölgelerde sulama gece yapılmamalıdır. Çünkü çimler uzun süre nemli kalır ve hastalıklara maruz kalma riski artar. Kuşkusuz trafiğin yoğun olduğu alanlar da gece sulaması zorunluluktur. Kurak bölgelerde ise , gece sulaması evaporasyonla su kaybını azaltır. Sulamalarda zaman ayarlı otomatik sulama sistemleri kullanıldığında , bazı tedbirler alınmalıdır. Şiddetli yağmurların görüldüğü zamalarda sulama yapıldığında , köklerin zarar görmesine neden olan aşırı sululuk alana hakim olmaktadır. Bu yüzden otomatik sulama sistemine birer yağmur sensörü eklemekte fayda vardır. Çimleri sularken diğer alanların fazla sulanmasını önlemek için çim alanların sulama sistemi ayrı kurulmalıdır. Çünkü peyzaj düzenlemelerinde kullanılan bitkisel elemanların pek çoğu çimler için gerekli aşırı sulamadan olumsuz yönde etkilenmektedir. Oysa yazın sıcak ve kurak dönemde sıkça sulanmayan çimler durgunluk dönemine girmekte ve kahverengileşmektedir. Hatta serin dönemde aşırı nem stresi altındaki çimler ölmekte ve çim alanlarında büyük boşluklar oluşmaktadır.



Yorum Yapin