Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik Sulama Sistemleri – Damlama Sulama Sistemleri

Damla Sulama Projeleri

Yazan: admin Tarih: Nis 4th, 2010 | Kategori:: Damlama Sulama

Damla sulama yönteminde temel ilke bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu basınçlı bir boru ve damlatıcılar yardımıyla sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermektir.

Damlama sulama sistemi projeleri, diğer yağmurlama sistemlerine göre farklı yapıdadır. Tipik bir damlama sulama sistemi şu ana üniteleri kapsar;

Su kaynağı

Pompa istasyonu

Ana kontrol merkezi

Su saÄŸlama ÅŸebekesi

Ä°kinci ana kontrol merkezi

Su dağıtım şebekesi (Ana ve ikinci borular)

Sulama boruları (Üzerlerine veya içine damlatıcılar monte edilmiş)

Bitkisel peyzaj alanlarında damlatıcı sistemlerin uygulanması, tüm alanda olduğu gibi yağmurlama sistemleri uygulaması için projelenmiş bir alanın gerekli bölümlerinde proje kapsamına alınabilir. Peyzaj alanlarında genellikle bu ikinci şık uygulanmaktadır.

proje alanının tümü damlama sulama sistemiyle sulanacaksa, yukarıda belirtilen ünitelerin damla sulama projede bir bütün olarak yer alması doğaldır.

Sulanacak alanın bazı parsellerinin damlama sulama ile tasarlanmış ise bu ünitelerin bir kısmı (su kaynağı, ana ve ikinci) borular her iki sistem için kullanılmış olacaktır. Her iki sistemde de su uygulamaları; boru şebekesi ve seçilmiş basınç yükseklikleri, belirli hızlarda boşaltım ve istenilen aralıkta yerleştirilmiş başlıklar aracılığı ile yapılır. Yalnız yerleştirme aralık ve uzaklığı, boşaltım hacmi, işletme basınç yüksekliği, su uygulama süresi ile sulama aralıkları farklılıklar gösterir.

Damlama sulama sistemleri projelendirilmesinde özel seçilmiş damlatıcı boşaltımı, yerleştirilmesi ve sulama aralığı kadar toprak yapısına ve bitkilere uyumlu olmasının önemi vardır. Aslında denemeler damlama sulama yağmurlama sistemlerinin bitkilere sağladığı yarar açısından daha etkili olduğunu göstermiştir.

Damlama Sulama projeleri Fiyatlandırılması yapılırken verilmesi gereken öncelikli bilgiler aşağıda verilmiştir ;

Sistemin kurulacağı alanın & arazinin & bahçenin ölçülendirilmiş vaziyet planı

Araziniz eğimli ise kotlar arasındaki farklar.

Kroki üzerinde bitkilerin çeşitlerinin ve yerlerinin belirtilmiş olması gerekmektedir.

Su kaynağınız hakkındaki bilgilerin verilmesi gerekmektedir.

Var ise pompanızın ve döşenmiş tesisatın giriş çıkış ölçüleri verilmelidir.



Yorum Yapin